0

Д ържавата вече ще субсидира областните болници. Това реши парламентът, приемайки единодушно на първо четене промените в Закона за лечебните заведения. Областните болници са с водеща роля в обезпечаването на здравето на населението в 28-те области в страната и са основна опора и изпълнители на държавната политика в тази дейност, посочи вносителя на законопроекта проф. Костадин Ангелов от ГЕРБ. Той изтъкна, че тези лечебни заведения първи посрещат и лекуват спешните пациенти, оказват помощ на социалнослаби и неосигурени, което води до трайно хронично недофинансиране. Идеята на законопроекта е да даде възможност на министъра при наличие на свободен финансов ресурс да финансира дейности в областните лечебни заведения. За това се обявиха от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, ДПС и БСП.

Предложения

От партиите обаче посочиха, че ще внесат предложения между първо и второ четене. Едно от тях е в списъка с болниците да бъде включена и УМБАЛ „Георги Странски“ в Плевен. Тя е 100% държавна, но изпълнява функциите и на областна, тъй като подобно лечебно заведение в областта няма. От ПП ще предложат в закона изрично да бъде записано, че субсидиите могат да се използват за осигуряване на възнагражденията на медицинските специалисти или покриване на разходи като водоснабдяване, газоснабдяване и др. Доц. Васил Пандов посочи, че изрично ще бъде направено уточнението, че тези средства не се предоставят от държавата за инвестиционни намерения.

Текстове

Предложения между двете четения ще направят и от ДБ. Д-р Александър Симидчиев посочи, че начинът, по който се решава проблема, не е стратегически устойчив, но не уточни какви промени могат да бъдат направени по текстовете. Д-р Джевдет Чакъров от ДПС пък заяви, че Движението ще предложи в законопроекта да бъдат добавени и общинските болници в отдалечени райони, макар те да се субсидират по линията на специална наредба. На свой ред проф. Костадин Ангелов предложи за формулирането на новите текстове да бъдат дадени 3 вместо обичайните седем дни. „Колегите се вслушаха в мотивите ми и подкрепиха единодушно закона, с който създаваме нормативна възможност за финансова подкрепа на областните болници. Следващата стъпка е закон, с който да решим и проблема с липсата на лекарства в страната“, коментира след гласуването проф. Ангелов.