0

М атематикът от БАН и член на бившия Оперативен щаб за борба с коронавируса проф. Николай Витанов спира да прави COVID справки. Това съобщи самият той.

„Напълно стига. Не се притеснявайте, докато свърши зимата, ще имате тази информация. Пък за следващи пандемии други да правят прогнозите. Както знаете - не съветвам никого да се захваща“, коментира той.

Експертът поясни, че към момента няма голямо натоварване на здравната система.

“Атракторът си е стабилен. Намираме се в сценарий Празни болници, ден 212. Започва 8-мия месец в който тая прогноза е вярна. Смятайте какво е спестено на здравната система и данъкоплатците.

След като се изпълни прогнозата, че сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни, броя просто за удоволствие и за да ви покажа, че предсказуемост съществува. А сценарият Празни болници ще си е стабилен и през февруари”, коментира проф. Витанов.

“Планът за блокиране на разпространението на К-19 чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 319 дни. Ето, не участвам в играта, не влияя на обстановката. Въпреки това обстановката с развива така, както съм прогнозирал и то преди много много месеци”, обясни още математикът и допълни, че сценарият Празни болници ще е стабилен и през февруари.

“Грипната вълна и и Ковидът се разминаха. Няма претоварване на здравната система. Насочваме се към приключване на Ковид пандемията”, успокои проф. Витанов.