0

Б ум на варицела и скарлатина в страната. В някои области случаите на болни деца са двойно повече от предишния месец. Лекарите отчитат, че все по-често се заразяват и родители.

В практиката на д-р Стефка Котева рязко е скочил броят на болните от варицела и скарлатина. Според нея това е обичайно за по-студените месеци, защото след топлата есен, сега децата са по-дълго време в детските градини и класните стаи.

"В момента има доста голямо повишаване на броя на болните главно от деца – скарлатина и варицела. Като се наблюдава и зарязаване на родителите тази година при скарлатината и доста повторения", каза пред БНТ общопрактикуващият лекар.

Веднъж боледували от варицела хората изграждат траен имунитет.

"Аз миналата година имах шарка и бързо ми мина", сподели Надежда.

Още при първите симптоми на Надежда, родителите й си сложили ваксина срещу варицела. Срещу скарлатината обаче такава превенция няма, обясниха от РЗИ Пловдив, откъдето отчитат, че през ноември случаите на скарлатина са пет пъти повече в сравнение със същия период миналата година.

"При скарлатина най-често започват с повишена температура, болки в гърлото, зачервено гърло, по-рядко могат да забележат обрива родителите, докато при варицела обикновено първо забелязват обрива и после се отчита повишаване на температурата", обясни д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Въпреки увеличаването на болните, здравните власти увериха, че повод за паника сред родителите няма. Към този момент в Пловдив и областта все още не са регистрирани случаи на грип.