0

З аболеваемостта от скарлатина и варицела ще се нормализира

в следващите две-три седмици и ще преминем към нормалната фонова заболеваемост. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той участва в отбелязването на 75 г. от създаването на Световната здравна организация.

При носителство на скарлатина и при нормален контакт заразяването сред възрастни не е толкова лесно, както е сред децата в яслите и детските градини, където те са в много тесен контакт. Децата, които би следвало да се тестват за носителство, се определят във всеки конкретен случай, допълни той. Има много точна нормативна уредба кой и при какви условия се поставя под карантина, а отделно от това епидемиолозите от регионалните здравни инспекции разпореждат съответните мерки, допълни доц. Кунчев, цитиран от БТА. Всичко зависи от това дали става въпрос за скарлатина или само за носителство, което е различно и рискът е различен.

Не беше неочаквано рязкото повишаване на заболеваемостта от варицела и скарлатина, тъй като три години имаше много строги противоепидемични мерки. Те са повлияли за по-ниското разпространение както на грип и ковид, така и на варицелата и скарлатината, и заболеваемостта тогава е била много по-ниска. Сега вече има контингент от деца, които не са боледували и беше ясно, че при нормализиране на ситуацията, те „ще се срещнат“ с варицела или скарлатина, посочи още доц. Кунчев.