0

Н ад 250 медици от цялата страна се включиха във второто издание на Sofia Hernia Days, организирано от Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология на Военномедицинска академия (ВМА), съобщиха от пресцентъра на болницата.

Форумът бе открит от началника на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, а в рамките на отделните сесии бяха засегнати новостите в областта на херниологията. 

За нас този форум е стъпка към постигане на общата ни цел, а именно имплементиране и осведоменост за най-новите тенденции и подходи в лечението на херниите на предна коремна стена. Радваме се, че посещаемостта е доста по-висока и сме сигурни, че с всяко следващо издание броят на участниците ще се увеличава, коментираха организаторите.

Целта ни е чрез SofiaHerniaDays да демонстрираме на живо всички иновации в нашата област, да „заразим“ и останалите колеги с нашия ентусиазъм и стремеж към непрестанно усъвършенстване! 

Освен богатата лекционна програма, участниците имаха уникалната възможност да надникнат в изцяло реновираната операционна зала на Клиника по ендоскопска, ендокринна хирургия и колопроктология и да общуват директно със специалистите там – иноватори с богат опит. Те наблюдаваха в реално време „Лечение на комплексна вентрална херния с лапароскопска задна компонентна сепарация”.

Специален акцент тази година бяха четири уъркшопа. Всеки от присъстващите специалисти имаше възможност да се включи в тях и да работи с: 

•Робот DaVinci робот 

•Лапароскопски симулатор симбионикс Surgical Science 

•Лапароскопски симулатор съвместно на Кarl Storz и Medtronic 

•Симулатор за приложение на негативно налягане за лечение на рани