0

Т ранспортираха за Сърбия двете тежко пострадали деца при автобусната катастрофа на магистрала „Тракия“. Това стана с два хеликоптера, които пристигнаха в четвъртък преди обед на летище София.

Състоянието на пациентите е по-добро, съобщи пред журналисти здравният министър д-р Асен Меджидиев.

„Не мога да кажа, че те са напълно оздравели, но не са и в критично състояние. Говорих с екипите на „Пирогов”, които се грижиха за тях и те ме убедиха, че децата могат да бъдат транспортирани към Белград”, обясни той.

Меджидиев допълни, че полетът ще е кратък и децата пристигат в родината си в 12.30 часа.

По думите му не е имало натиск от сръбска страна децата да бъдат приведени в Сърбия веднага след инцидента. "Изключителна коректност и готовност от тяхна страна да окажат съдействие. Министърът на здравеопазването на Сърбия каза, че когато нашите екипи преценят, тогава децата ще бъдат изпратени на тяхна територия", подчерта здравният министър.

Възрастните в старозагорската болница също са в добро здравословно състояние. "Може би човекът с ампутирания крак ще бъде задържан по-дълго, тъй като има необходимост от смяна на превръзките, за да не се инфектира раната", заяви Меджидиев.

В болницата в Стара Загора остават още 3 деца, които са по-леко пострадали. Те ще могат да се приберат в родината си в петък.