0

П оловината от класните стаи са съвършен инкубатор за вируси. Застоялият въздух намалява драстично когнитивните възможности на учениците.

Това сочат резултатите от поставени в учебните помещения сензори. Те измерват качеството на въздуха в затворени пространства. „Започнахме инициативата по поставянето на датчици за застоял въздух преди една година в три училища и една детска градина в Русе. Към момента има поставени сензори в 29 учебни заведения в 6 града“, поясни Христо Атанасов, инициатор на кампанията „Знаеш ли какво дишаш?“.

Това, което ние видяхме, е, че повечето от хората не разбират проблема. В социалните мрежи много хора ни нападат с реплики от рода на „оставете децата на мира“, допълни той.

„Да опазваме здравето на нашите ученици и да създаваме добра физическа среда е основен приоритет за мен и учителите“, каза Нели Атанасова, директор на Средно училище "Вичо Грънчаров", Горна Оряховица. „Поставянето на сензорите не е случайно, то е следващ етап от нашата визия, тъй като изградихме зелени пространства в двора, който преди години беше изцяло в асфалт. Имаме и градинка, в която децата обработват земята и засаждат най-различни растения“, уточни тя.

Според Веселин Стефанов, зам.-директор на 51 средно училище „Елисавета Багряна“ в София, ефектът се усетил веднага. „Ще заложим на по-мащабно разпространение на тази кампания и ще отчетем резултатите, които смятам, че ще ни бъдат в полза на здравето на нашите ученици“, каза и той.