0

К оклюшът прати 106 души в болница, сочат данните на здравното министерство. Масата от хоспитализираните са деца. 47 са бебета до 1 годинка, а 26 са деца между 1 и 4 години. Магарешката кашлица е най-опасна за малките бебета, предупреждават специалистите.

СЛЕД ПРАЗНИЦИТЕ: Все повече заразени с коклюш!

По-рано

За да могат да бъдат предпазени, личните лекари вече могат да имунизират новородени срещу коклюш с две седмици по-рано - при навършени 6 седмици след раждането. Това е записано в променения имунизационен календар, обнародван в „Държавен вестник“.

Следващите две ваксинации срещу дифтерия, тетанус и коклюш също се изместват по-рано - когато бебето навърши съответно 10 и 14 седмици. С обнародваните промени се препоръчва имунизация срещу коклюш с комбинирана ваксина срещу трите заболявания за хората, родени преди 1 януари 2008 година, при които не е прилагана ваксина срещу коклюш през последните от 5 до 10 години. Препоръката важи и за възрастни хора от близкото обкръжение на бебета до 1 година.

СТАВА ВСЕ ПО-ОПАСНО: Въвеждат мерки срещу коклюша!

От днес започва безплатната имунизация на бременни жени в третия триместър срещу коклюш. Здравните власти препоръчват имунизация на бременните жени в периода от 27-ма до 36-а гестационна седмица. Ваксината ще се поставя в имунизационни кабинети към здравните инспекции, каквито има във всички областни центрове. Те ще работят всеки ден без събота и неделя от 10 до 14 ч.

ЗДРАВЕ с Телеграф: Началникът на отдел "Надзор на заразни болести" в МЗ д-р Кремена Пармакова: Програмата срещу папилома вируса е застрашена

Ръст

Близо 800 са вече болните у нас, сочат данните на Националния център по заразни и паразитни болести. Близо всеки пети PCR тест за коклюш, или 17% от изследваните пациенти в една от големите лаборатории в страната, е с положителен резултат. Това показва анализ на данните за периода от 1 април до 8 май. Управителят на лабораторията доц. д-р Росен Михайлов посочи, че в началото на вълната от инфекцията близо 30% от тестовете са били положителни.

НАБИРА СИЛА: Двойно заболели от коклюш!