0

С мъртоносната „треска от полевка“, която може да премине от гризачи към хора, се разпространява в Европа.

Шведски учени се опасяват, че нов щам на смъртоносен вирус, предаван от полевка на човек, който причинява хеморагична треска, може да се разпространи, след като в страната се появиха случаи на „треска от полевка“. Страховете, че смъртоносен вирус, който може да бъде предаден от гризачи на хора, предизвиквайки подобно на Ебола кървене, се разпространява в Европа, докато учените правят мрачно откритие.

Шведски изследователи са открили нов щам на вируса Puumala, който може да доведе до заболяване с хеморагична треска, далеч от мястото, където обикновено се намира вирусът. Заболяването може да доведе до епидемична нефропатия, известна като треска от полевки, която е в същата група заболявания като вируса Ебола, жълтата треска и кримско-конгоанската хеморагична треска. Треската от полевки, макар и рядка, може да бъде животозастрашаваща.

Учените се притесняват от способността на вируса да преминава от животните в хората, съобщава The Sun, и след откриването на нов щам на вируса сега се опасяват, че може да представлява голям риск за обществеността.