0

С упермодерна лаборатория помага за откриването на непознати вируси и опасни бактерии. Така нареченият Център за компетентност е част от Националния център по заразни и паразитни болести. Негова гордост е микроскоп, който е уникален по рода си за България с възможност за провеждане на електронни микроскопски изследвания, сканираща микроскопия и химически анализ на пробите.

Патогени

„С целия си научен потенциал и научноизследователска инфраструктура НЦЗПБ е организацията с доказан опит в първичното идентифициране на неизвестните патогени. Осигурена е възможност за първично идентифициране на неизвестни и новоизолирани вируси, бактерии, паразити, нововъзникнали заболявания и опасни епидемии, какъвто е случаят със SARS-CoV-2, Ебола и вируса на маймунската вариола“, коментира пред вестник „Телеграф“ шефът на НЦЗПБ проф. Ива Христова.

Благодарение на новата апаратура могат да се идентифицират смесени и ко-инфекции, както и първично да се доказват и да се охарактеризират особено опасни бактериални видове. Ще е възможно и изследването на голям брой проби за кратко време.

Част от тайните на имунитета ще се разгадават в експертната лаборатория за комплексни имунологични анализи. Изходът от всяка инфекция зависи и от способността на индивида да се защити посредством имунен отговор.

Оценка

Лабораторията ще дава възможност за комплексна оценка на имунния отговор срещу микроорганизми. „Основната ни цел е да открием удобни за лабораторната практика показатели, които да показват дали имунният отговор е успешен, да прогнозират развитието на инфекцията и имунната памет, да отразяват ефекта от прилаганата терапия и ваксинопрофилактика. Напълно нова област е оценката на имунното „остаряване“, което често изпреварва биологичното и е тясно свързано с метаболизма на имунните клетки“, обясни професорът. Учените ще имат възможност да участват в разработването и оценката на прототипи на продукти за имуномодулация и имунопревенция.