0

Г рип, ковид и цял букет от респираторни заболявания оставиха на легло над 6000 души по празниците, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. Сред най-засегнатите са малчуганите.

Симптомите са разнообразни и варират от кашлица и висока температура до повръщане и диария. Налице е комбинация от вируси, особено при по-малките деца, съобщават педиатри.

Пик

Лекарите очакват през следващите седмици циркулацията на грипа да се засили. Пикът на епидемия от инфлуенца у нас обикновено е в края на януари и началото на февруари. През зимата ще ни атакуват щамовете „Виктория“, „Уисконсин“ и „Дарвин“, като последният има потенциал за по-широко разпространение, тъй като хората рядко са се срещали с него и нямат имунитет срещу този патоген, алармират здравните власти. Преди празниците Националната референтна лаборатория официално доказа 12 случая на грипен вирус. Точно месец преди Коледа пък бяха засечени да циркулират първите за сезона грипни вируси в България в клинични проби на две пациентки, хоспитализирани в МБАЛ-Сливен. Очаква се у нас тази зима да доминират грипните щамове от тип А.

Малчугани

Поне осем различни вирусни инфекции пък атакуват децата в момента, показват данните на Националния център за заразни и паразитни болести. От болниците се изпратени 72 клинични проби на най-малките пациенти на възраст под 16 години, като малчуганите са изследвани за най-разпространените респираторни вируси, характерни за този сезон. Най-висок е броят на децата, които са инфектирани с аденовирус и респираторно-синцитиален вирус (RSV). Именно заради RSV педиатрите отчитат бум на бронхиолитите при малките деца. Той е често срещан респираторен вирус, който обикновено причинява леки симптоми на настинка, но при малчуганите под две години води до сериозни усложнения. Първият досег с него може да причини бронхиолити и пневмонии. От пробите на малките деца се изолират още метапневмовирус, парагрипни вируси, риновируси и бокавируси, сочат още данните.