0

З а някои хора, които не знаят много по темата, козметичната татуировка изглежда като суета, но реално тя е много повече от това! По темата в детайли говори Ребека Кичукова - сертифициран преподавател и артист към световноизвестна бюти академия - PhiAcademy и носител на награда за 1-во място в международния шампионат за перманентен грим WULOP UK - категория микроблейдинг през 2023.

„Ето ме тук сега - влюбена в професията си! Нямах търпение да започна да творя върху лицата на клиентите си, за да мога да върна самочувствието на други жени като мен, които не харесват своите вежди, а те все пак са си рамката на лицето. Най-щастлива съм, че работя с жени , които са преминали през химиотерапия и заболявания, водещи до пълната загуба на окосмяването им и че ставам причината да се почувстват добре, красиви и отново усмихнати! Емоцията е голяма, понякога се смеем, понякога плачем заедно, а по-голяма награда от постижението ми да зарадвам някой , който е преминал през такива трудности в живота си, няма.”

Микроблейдингът представлява ръчен метод за перманентно изрисуване на косъмчета върху веждите със специални за тази цел пигменти. С всяка следваща година се появяват иновации, които позволяват резултатите да изглеждат все по-естествено.

Пигментът се имплантира в повърхностните слоеве на кожата с инструмент, наречен блейд, който се състои от няколко на брой изключително фини иглички. Процедурата се извършва в два етапа - първична и ретуш, а издържливостта на крайният резултат зависи от типа кожа, грижите, които полагаме за кожата си, както и общото ни здравословно състояние, но ориентировъчно периодът, в който се прави поддръжка след процедурата е през 1-3 години.

Много хора смятат, че подлагайки се на микроблейдинг, този резултат ще е завинаги, но това не е точно така. Препоръчително е след като се направят няколко поддръжки да се отстрани старият пигмент и да се изградят веждите наново.

Усещането по време на процедурата наподобява леко надраскване и често се свързва с болката от отскубване на няколко косъмчета едновременно. Тази “болезнена част” трае 10-15 минути, след което се нанася обезболяващ крем/гел и до края на процедурата няма никакво усещане от страна на клиента. За жалост не се препоръчва употребата на първична анестезия преди началото на процедурата, защото чрез нея се изменя текстурата на кожата и резултатите няма да бъдат прецизни.

На пръв поглед процедурата изглежда безобидна, но при определени противопоказания може да има своите последици като слабо задържане на пигмент в кожата, кожни инфекции, пренасяне на възпалителни процеси в кожата от едно място върху третираната зона, например при себорея, псориазис. Ако клиентът страда от кожни заболявания, то това трябва да се обсъди подробно с артиста, който ще извършва процедурата. Също така при някои автоимунни заболявания, като диабет например, ако клиентът е на инсулинова терапия, не се препоръчва подлагането на микроблейдинг, тъй като при тези клиенти раните заздравяват бавно и кожата е подложена на риск от инфекции. При бременност и кърмене е противопоказно да се извършва процедурата, защото все пак имаме контакт с кръвта на клиента и не искаме по някакъв начин да навредим на детето, а и същевременно тези клиенти се намират в етап на хормонален дисбаланс, което е предпоставка за лошо задържане на пигмента. Други често срещани състояния са разни алергии, затова се препоръчва няколко дни преди процедурата да се извърши тест за алергии към продуктите, които ще бъдат използвани по време и след процедурата.

Важно е да се спомене, че преди да се извърши процедурата, трябва да се проведе детайлна консултация, за да се обсъдят евентуални противопоказания, които могат да бъдат както заболявания, така и прием на определени лекарства, например антикоагуланти, та дори и някои хранителни добавки, които имат за цел да разреждат кръвта биха ни попречили да извършим процедурата. При употреба на ретиноиди, антибиотични лекарства и терапия за акне се изчаква определено време преди да се пристъпи към микроблейдинг така, че призовавам и клиентите и артистите да извършват въпросната консултация и да бъдат информирани относно рисковете, които се крият при пренебрегването на определени фактори.

“Като член на PhiAcademy съм част от програмата “Плати с усмивка”, която предлага напълно безплатна процедура за тези, които са изгубили веждите си в следствие на заболявания или химио и лъчетерапия, както и изгаряния в областта на веждите.

Важно е обаче да се знае, че за извършването на процедурата има определени срокове, които да изчакат клиентите след последната си терапия. От близо година провеждам и обучения за микроблейдинг към същата академия и съм благодарна, че трудът ми е оценен и възнаграден, за да мога да предам всичките си знания и умения на всеки, който желае да промени не само своя живот, а и този на още хиляди хора, върху чиито лица ще твори изкуство!

Професията ми ежедневно ме среща с най-различни личности и ситуации, научила ме е да бъда добър слушател, добър приятел и добър професионалист, който да има индивидуален подход към всеки клиент.”