0

С ъс заповед на кмета Даниел Панов 6 и 7 февруари са обявени за неучебни дни за учениците във Велико Търново и общината. Това съобщава Панов във Фейсбук. Причината е  повишаващата се заболеваемост от грип от остри респираторни заболявания.

Предстои заповедта ще бъде изпратена на всички училища. С двата допълнителни дни междусрочната ваканция се удължава на общо 5 дни – от 3 до 7 февруари включително.

По план учениците би трябвало да се завърнат в класните стаи на 8 февруари /четвъртък/.  Целта е превантивна, пише още кметът. "Да пресечем нарастващия процент отсъствия още в зародиш – към днешна дата той е около 16,5%. В този период здравните власти очакват пикът на грипната вълна да е преминал", добави Панов.

"Благодаря ви, скъпи ученици, за клиповете в социалните мрежи, някои от които са доста атрактивни, за съобщенията и коментарите. Надявам се, че тази енергия и творческа креативност ще я запазите и доразвиете и в училищните занимания. Бъдете разумни – вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и кафенетата", подчертава кметът.

Детските градини ще продължат да работят по обичайния си график. Присъствието на децата е по лична преценка на семейството.

Подобна е ситуацията в Пловдив, където учениците излизат в грипна ваканция. Това обяви кметът на града Костадин Димитров. Неучебни дни ще са 6 и 7 февруари. За това са информирани областният управител Илия Зюмбилев, РЗИ и Регионалният инспекторат по образованието.