0

М орбили е най-голямото притеснение в Европа от около година - година и половина, но България е една от трите страни в ЕС, в които няма епидемия. Това каза пред БНТ  главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Това показва, че имунизационното покритие, което сме постигнали, е доста добро. Условия за развитие на болестта няма", обясни той.

Кунчев потвърди, че заболеваемостта от коклюш у нас е по-голяма в сравнение с миналата година, но обясни, че болестта се диагностицира по-трудно.

"2023 г. сме имали 12 случая за цялата страна, за цялата година. Сега са над 50, но има някои особености - нетипично върви коклюшът, по-трудно се поставя диагнозата - има го и при неимунизирани, и при напълно имунизирани", сравни той и обясни, че дори при ваксинация, с течение на времето имунитетът срещу коклюш пада.

По думите му в момента нищо, което се случва в България, не буди особен страх.

"В Европа от миналата година започна едно възраждане на позабравени болести. Има обяснение - с големите движения на групи хора, отпадане на мерките за респираторните заболявания, натрупване на контингент деца, които по някаква причина не са или имунизирани. Това доведе до сериозно повишаване на заболеваемостта от дифтерия, коклюш, морбили, варицела", посочи доц. Кунчев.

Личният лекар д-р Гергана Николова потвърди, че няма рязък скок на респираторните заболявания у нас и посочи разликите между коклюш и грип: "Коклюшът се причинява от бактерии и се лекува с антибиотици, докато грипът - от вируси. Грипът обикновено започва рязко, вдига се температура, докато коклюшът не се забелязва, докато не започне тежка кашлица".

Тя обясни, че през януари и февруари е имало по-високи нива на грип, ковид, скарлатина и варицела.

Според доц. Ангел Кунчев ваксината срещу варицела трябва да стане задължителна, но лекарите се колебаят дали да я въведат, защото е от най-леките шарки.

"Докато ние спорим и се колебаем, над 1000 дози вече са продадени по аптеките - родителите ги ползват", каза той.

Варицелният вирус предизвиква неприятно заболяване при по-възрастните хора - зостер. Възрастните също могат да се имунизират срещу варицела, но шансът ваксината при тях да е ефективна е много по-малък.

Доц. Кунчев определи като абсурдно нарочното заразяване с шарка.