0

В аксини и маски пазят София от пика на грипа. Това са двата фактора, които допринасят в столицата да има по-ниска заболеваемост от средната за страната, обясни пред вестник „Телеграф“ бившият шеф на Националния център по заразни и паразитни болести проф.Тодор Кантарджиев. 

През есента на 2023 година у нас е постигнато най-високото ваксинационно покритие срещу грип. Повече от 30% от хората над 65% са получили ваксина срещу инфлуенца.

Най-много болни има сред децата. За да се намали броят им, майките трябва да ги ваксинират срещу грип, апелира професорът.

По думите му назалната ваксина е добър избор, тъй като се слага като спрей в носа и спестява дискомфорта от убождането. 

Обучение

София ще се размине с грипната епидемия, а учениците в столицата няма да излязат във ваканция, стана ясно от думите на здравния министър проф. Христо Хинков.

РАЗГАРЪТ НА ЗАРАЗАТА: Хинков разкри ще обявят ли грипна епидемия в София

„Случаите намаляват в цялата страна, включително и в столицата. Не вървим към национална грипна епидемия. За София-област все още са високи данните, но там зависи от Министерството на образованието и науката дали ще е ваканция или онлайн обучение. Но като цяло има данни, че намалява грипната епидемия, тоест пречупва се върхът“, коментира министър Хинков. 

Области 

Заради силното разпространение на вируса в някои области децата са в грипна ваканция, а други учат онлайн. В Пловдивска област  и във Велико Търново учениците ще бъдат в грипна ваканция до 7 февруари. В Бургас решават дали грипната ваканция ще продължи и след вторник. Грипната епидемия в област Варна се удължава, но от днес учениците в морската столица се завръщат в класните стаи. В Ямбол онлайн обучението е до вторник включително, в София-област до сряда. В  област Перник - до 9 февруари. Добрич е в грипна епидемия, но засега няма решение за ваканция или обучение от разстояние.