2

Л екари предупредиха пътниците, които се връщат от Саудитска Арабия за възможността да донесат със себе си рядка бактерия, която нахлува в нервната система и може да убие човек в рамките само на няколко часа.

Нови данни показват, че трима души са дали положителен тест за инвазивна менингококова болест в Обединеното кралство, след като са се върнали от арабската страна. Менингококовите бактерии могат да доведат до две основни заболявания: менингит и септицемия, които понякога могат да се появят едновременно, пише Sun.

Менингитът се нуждае от спешно медицинско лечение, тъй като прогресира бързо, убивайки около 10 процента от тези, които го получават, и инвалидизирайки много други. Девет от десет деца и тийнейджъри, които умират от менингококов менингит, губят живота си в рамките на 24 часа, според Фондацията за изследване на менингита.

От април е имало 12 случая на менингококова болест, свързани с пътувания до Саудитска Арабия. Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията двама от заболелите са живели във Великобритания, четирима са във Франция, а петима са от САЩ.

Десет души, които са се разболели, са били в Мека, а двама са имали близък контакт с някой, който се е разболял. Менингококовата болест е силно заразна сред неваксинираните хора.