0

С мъртоносна болест, разпространявана от комари, е открита в Съединените щати. Американските власти вече са поставили под карантина четири града едновременно, съобщaва Fox News.

Става въпрос за конски вирус, който може да се предава на хора. Вирусът на източен конски енцефалит (EEE) се разпространява от коне към хора чрез комари. Тези, които оцелеят, обикновено развиват текущи неврологични проблеми, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията. Възможни са също кома и гърчове.

„Няма ваксини за предотвратяване или лекарства за лечение на източен конски енцефалит“, предупреждава агенцията. „EEE е рядко, но сериозно заболяване и е проблем за общественото здраве“, каза комисарят по общественото здраве на Масачузетс Роби Голдщайн.

На местно ниво, заедно с Ориндж, EEE е открит в окръзите Ълстър, Сейнт Лорънс, Медисън, Онейда, Каюга, Уейн и Вашингтон, съобщава Министерството на здравеопазването на щата Ню Йорк.

Град Нюбърг на река Хъдсън беше мястото, където неваксиниран кон почина от болестта, както и друг в окръг Атлантик, Ню Джърси. Кон в окръг Клинтън, до границата с Канада в Ню Йорк, също е дал положителен тест за EEE.

„Положителен тест при кон ни уведомява, че ЕЕО циркулира в комарите, които хапят бозайници, включително хора. Продължаваме да наблюдаваме и оценяваме активността на комарите и вирусите“, каза комисарят по здравеопазването на окръг Ориндж д-р Алиша Пойнтер.

Дива пуйка в Мейн също наскоро беше диагностицирана с EEE, а елен в Кънектикът също умря от него на 12 август.

Досега никой в ​​Ню Йорк не е бил засегнат, според държавната агенция, но внезапно главоболие, висока температура, втрисане и повръщане са предупредителни признаци и обикновено се появяват между четири и 10 дни след ухапване от комар.

Всяка година в САШ се регистрират по няколко случая. Известно е, че в 30% от заболелите умират, а останалите може да получат тежки неврологични усложнения.