0

Г орещините през последните няколко дни запалиха и екипите на Спешна помощ. От петък до понеделник медиците са хвърчали на 90 адреса заради прегрели в жегата, показа справка на ЦСМП-София, предоставена за „Телеграф“. 

Най-много са били обажданията в последния работен ден от изминалата седмица, но средно 22-ма души са се обаждали на 112 с молба да им бъде изпратена линейка. „Подават информация, че им е прилошало, че им се вие свят или са получили сърцебиене. Много са и припадналите в горещините“, заяви пред „Телеграф“ говорителят на столичната Спешна помощ Катя Сунгарска.

Риск

Спешните медици съветват хората да пият много вода, да носят светли дрехи и шапки и да не излизат в най-големите жеги. Пациентите с хронични заболявания пък трябва да следват назначената им терапия и да не пропускат да вземат лекарствата си, категорични са още лекарите. Те обръщат внимание, че често в магазините работят климатици и температурите са значително по-ниски от външните. При излизане от хладно на горещо рискът на човек да му прилошее е още по-голям. Ето защо медиците препоръчват да оставаме за няколко минутки пред магазини, докато тялото ни регулира температурата си, и едва тогава да тръгнем. Най-малко сигнали за колабирали в горещините са получени в неделя. Именно тогава постъпва адрес за млад мъж, който се строполил на земята в магазин на Петте кьошета. Обаждането е постъпило в 17,14 ч. Линейката пристига на мястото за шест минути, но лекарите единствено констатират смъртта на 18-годишния мъж. На място пристига и полицейски екип. Инцидентът е настъпил в магазинче, което се намира в помещение, тип гараж. Младият мъж работел там като продавач. Според обяснението на свидетели изведнъж той паднал на земята. Хората помислили, че му прилошало от горещината. По информация на „Телеграф“ обаче органите на реда работят по версията за токов удар. 

Ръст

Междувременно от ЦСМП-София отчитат и ръст на COVID сигналите. „От 08,00 до 18,00 ч. в понеделник екипите са обслужили 262 адреса. Това е много, още повече предвид сезона“, коментира Катя Сунгарска. Средно между 50 и 60 са обажданията от пациенти с коронавирус. „Все по-често се случва да има и хора, които се нуждаят от хоспитализация заради понижена сатурация“, допълни говорителят на Спешна помощ. Според данните на Единния информационен портал средно по около 30 души на ден с доказан COVID постъпват в болниците. Броят на хоспитализираните пациенти вече е над 900, от които над 45 са в тежко състояние в интензивните отделения.