0

Н овите огнища на птичи грип представляват риск не само за пернатите животни, но и за хората, предупредиха Световната здравна организация (СЗО), Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и Световната организация за здравеопазване на животните (СОЗЖ) в съвместно прессъобщение, цитирано от световните осведомителни агенции. 

Заразата доведе до унищожаване на домашни птици, диви птици и някои бозайници, нанасяйки щети на фермерите и на търговията с храни. "Въпреки че тези огнища засягат предимно животните, те представляват постоянен риск за хората", се казва в съобщението.

Трите организации обръщат внимание на нарастващия брой случаи на болестта при бозайници, които са "биологично по-близки до хората, отколкото птиците". Това "поражда опасения, че вирусът може да се адаптира по-лесно, за да зарази хората", се казва в съвместното съобщение на СЗО, ФАО и СОЗЖ. Някои бозайници могат да бъдат като "съд за смесване на грипни вируси, което да доведе до появата на нови, по-вредни за животните и хората".

През 2022 г. 67 държави са докладвали на СОЗЖ за огнища на високопатогенния птичи грип H5N1 при домашни и диви птици. В същото време повече от 131 милиона домашни пернати са починали или са унищожени във ферми заради заразата. 

През 2023 г. още 14 страни съобщиха за огнища - основно в Северна и Южна Америка. От 2022 г. насам десет държави на три континента са съобщили на СОЗЖ за случаи на инфекцията при бозайници. Сред тях има както сухоземни, така и морски обитатели, включително норки, отглеждани във ферми в Испания, тюлени в САЩ и морски лъвове в Перу и Чили. Засегнати са поне 26 вида. H5N1 е открит и при домашни любимци, сред които котки и кучета, в няколко държави.

Случаите на заразяване на хора с птичи грип са много редки, като от декември 2021 г. насам са регистрирани едва осем.

При хората инфекцията може да "причини тежко заболяване с висок процент на смъртност". Установените до момента случаи са свързани главно с близък контакт с инфектирани птици и заразена среда. 

"Въз основа на наличната до момента информация вирусът не изглежда да се предава лесно от един на друг човек, но е необходимо внимание, за да се открие всяка еволюция на вируса, която би могла да промени това", заяви Силвия Бриан, директор на отдела в СЗО, което отговаря за готовността при епидемии и пандемии.

СЗО е в тясно сътрудничество с ФАО и СОЗЖ, както и с мрежи от лаборатории, за да "наблюдава еволюцията на тези вируси и да търси индикатори за промени, които могат да бъдат по-опасни за хората", събщи БТА.