0

К рай на хартиените медицински документи, които пациентите досега носят. Те ще станат електронни през 2024 година. Това обявиха специално за „Телеграф“ от здравното министерство. Оттам обясниха, че промяната е част от стремежа на ведомството.

Националната здравна информационна система да се превърне в дигиталния хъб в сектор “Здравеопазване”. Новата възможност ще даде пълна информираност на гражданите за проведените им лечения, изследвания, предписани лекарствени средства и др.; ще подобри процеса на профилактика.

Модули

В момента тече внедряване на нови модули в Националната здравноинформационна система (НЗИС). Това са „Майчино здраве“, „Детско здраве“ и „Превенция и профилактика“.

Планиран е и изцяло нов модул „Онколечение“, който ще осигури точни и стандартизирани данни и информация за осъществяването на здравни услуги на онкоболни. С надграждане на системата и свързването й със

Специализираната електронна система ще се осъществяват проследяване и анализ на лекарствените продукти, включени в Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА). През следващата година електронното пациентското досие в НЗИС ще бъде надградено с включването на информация за дентално лечение и други ключови за пациента модули.

Е - документи

През 2024 година електронно ще се издава удостоверение на настоящите и новите шофьори. Медицинското за постъпване на работа и свидетелството за встъпване в брак също стават онлайн, като необходимите проверки ще се извършват по служебен път и без да се представят допълнителни документи.