0

6 акта заради размяната на бебетата в „Шейново“ са връчили от агенция „Медицински одит“. Единият е за болницата, а другите пет – за служители, които са свързани с допуснатата грешка, съобщи БТА. 

"Един от актовете е за болницата, а останалите – на физически лица, работещи в „Шейново“, обясни заместник-директорът на агенцията д-р Фидел Косев. 

Актовете са връчени в резултат на нарушенията, които бяха констатирани при проверка на болницата по повод разменените бебета. 

Преди месец от ИАМН съобщиха, че проверката им, извършена в периода 21 декември 2022 г. – 4 януари 2023 г.  в „Шейново“, е констатирала неосъществен достатъчен контрол на различни нива, който е довел до размяната на новородените деца. Проверяващите констатираха нарушения на медицинския стандарт по неонатология, на основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ, както и на разпоредбите на Закона за лечебните заведения .

През декември 2022 г. беше установено, че две деца, родени през септември в „Шейново“, са били разменени и при изписването им от болницата не са били дадени на биологичните им майки.