0

Д ва нови щама на смъртоносната болест COVID-19 се разпространяват по света и са наречени FliRT.

Здравните власти в Обединеното кралство бият тревога, че се наблюдава шокиращо увеличение от 15,7% на случаите на COVID-19 през последните седмици, с 12% увеличение на смъртните случаи до 109 средно седмично към 19 април. И въпреки че не е потвърдено от британските здравни служители кой е текущият доминиращ щам , медицински специалисти по целия свят започват да виждат нарастване на щама FliRT.

В Съединените щати FliRT KP 2 покрива около 25% от текущите активни случаи, докато KP.1.1 представлява 7,5% от положителните случаи. В отговор говорител на Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ отправи предупредителен сигнал и каза: „Вирусите постоянно се променят чрез мутация и понякога тези мутации водят до нов вариант на вируса. Някои промени и мутации позволяват на вируса да се разпространява по-лесно или го правят устойчив на лечения или ваксини. Докато вирусът се разпространява, той може да се промени и да стане по-трудно да бъде спрян“.

И д-р Ерик Топол, изпълнителен вицепрезидент на Scripps Research, който е запознат с щамовете, твърди, че това ще бъде отговорно за „голям скок“ в случаите. Въпреки непрекъснато развиващия се вирус, който все още витае повече от четири години след първото начало на пандемията, симптомите остават до голяма степен същите. Те са:

Грипоподобни симптоми

Болки в тялото

Загуба на обоняние и вкус

Възпалено гърло

Хрема

Повръщане

Диария

Треска

Кашлица

Задух

Умора