0

Г рипът не само почука на вратата ни, но и мощно нахълта в дома ни. В съседна Румъния вече заплатиха и със скъпа жертва.

ТРАГЕДИЯ: 4-годишно дете почина от грип

Специалистите не спират да обясняват как да се пазим и как да разпознаваме симптомите на заразната болест. Какво е характерно за нея и какво я отличава от често срещаната простуда през зимата?

Грип

Грипът идва внезапно и поваля човека за часове, след което 5-7 дни болестта се развива. За него са характерни:

-задух;

-висока температура;

-главоболие;

-мускулни болки;

-отпадналост;

-запушен или течащ нос;

-болка в очите;

-суха и упорита кашлица;

-възпалено гърло;

-повръщане;

-диария.

Грипът представлява заразна инфекция, която е причинена от грипен вирус и се предава при пряк или непряк контакт с други хора. Това се случва по въздушно-капков път чрез кашляне или кихане, в следствие на което капчици попадат върху ръцете или се вдишват и навлизат в устата и носа. 

Друг начин, по който можете да се разболеем от грип, е чрез докосване на замърсена и заразена повърхност — бдръжки на врати, телефони, юра, лаптопи, и др., след което да докоснем лицето си (носа, очите или устата).

Третият вариант за заразяване със сезонен грип е чрез директното му предаване — ръка-ръка, ръка-уста, ръка-очи, в случаите когато ръцете на здравия са имали контакт с тези на болния.

Настинка

Простудата (настинката) също е вирусна инфекция, която засяга горните дихателни пътища, но се причинява от риновирус. Предава се също по въздушно-капков път или чрез докосване на заразени повърхности. Най-уязвими са децата, възрастните или тези, които работят сред големи групи хора - ученици, студенти, офис работници, предприятия.

Много често първите симптоми се пренебрегват и пациентът търси медицинска помощ, едва когато заболяването напредне.

Без превантивни мерки и навременно лечение може да се стигне до усложнения със сериозни последствия за здравето. Лечението се ограничава до симптоматично. Обикновено терапията включва и нестероидни противовъзпалителни средства .

Грипът  винаги има по-тежки симптоми от настинката и някои симптоми, които обикновено не се срещат при настинка. Ако имате висока температура, втрисане, треска, силно изтощение и мускулни болки, със сигурност не сте просто настинали, а имате грип.

Настинките обикновено са безвредни и обикновено преминават без никакви последствия. При грип правилното решение е да се потърси лекарска помощ.

Седем основни разлики има между грипа и настинката:

1. Възпалено гърло – често срещано при настинка, почти никога не се появява при грип

2. Температура - при грип 38-39, дори до 40 градуса, при настинка рядко минава 38 градуса

3. Главоболие – грипът често е придружен от главоболие, настинката много рядко 4. Кашлица - честа и мъчителна при грип, при настинката е лека

5. Мускулни болки - при грип са чести и силни, при настинка са много леки

6. Кихане - при грип изключително рядко, при настинка е почти задължително

7. Умора - един от основните симптоми на грипа, продължава до две седмици, при настинка не е близък по сила и продължителност

Разпознаваемостта на болестта е особено полезна, когато се познават основните симптоми – най-малкото, за да не се закъснява с реакцията и лечението още при първите им появи и да не се усложни състоянието на човека.