0

К омпанията AstraZeneca премахва ваксината си срещу COVID-19 в световен мащаб, месеци след като фармацевтичният гигант призна, че може да причини рядък и опасен страничен ефект.

Медикаментът, разработено от Оксфордския университет, вече не може да се използва в Европейския съюз, след като компанията доброволно оттегли своето „разрешение за търговия“. Подобни заявления за изтегляне на ваксината ще бъдат направени и в други страни, които преди това са я одобрили, включително Обединеното кралство.

Ваксината, някога обявена за „триумф на британската наука“, беше подложена на интензивно наблюдение през последните месеци за много рядък страничен ефект, причиняващ кръвни съсиреци и нисък брой на тромбоцитите в кръвта. AstraZeneca призна през февруари, че ваксината може в много редки случаи да причини тромбоза със синдром на тромбоцитопения - който е свързан с повече от 80 смъртни случая във Великобритания, както и със стотици сериозни наранявания.

Повече от 50 предполагаеми жертви и скърбящи роднини в момента съдят компанията във Върховния съд. AstraZeneca обаче отрича решението за изтегляне на ваксината да е свързано със съдебното дело, като настоява, че вместо това ваксината се отстранява от пазарите по търговски причини.