0

О ще пет области в страната въвеждат мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това са Перник, Кюстендил, Пловдив, Стара Загора и Враца. 
В Пернишко ограниченията влизат в сила от петък и ще важат един месец. Това гласи заповедта на директора на РЗИ д-р Александър Златанов. 

Въвежда се задължително носене на маски в лечебни заведения, аптеки, оптики и социални заведения. В административните сгради, търговски и други обекти се изисква спазване на дистанция от 1,5 метра, както и стриктна хигиена и дезинфекция. Препоръчва се и дистанционна работа при възможност. Засилва се сутрешният филтър в детските заведения за недопускане на деца със симптоми на COVID-19, както и на други остри заразни болести.

През последното денонощие в Пернишка област са регистрирани 36 случаи на коронавирус, от тях 3 са деца. Активни към момента са 208 случаи, като 22 болни са хоспитализирани.

Същите мерки се въвеждат и в област Кюстендил. От петък задължително ще бъде носенето на маски в болници, аптеки, оптики, дрогерии, социални домове и градския транспорт в Пловдив. Мерките ще бъдат валидни до 22 август. 
Преди две седмици РЗИ – Враца нареди носенето на защитни маски от персонала и посетителите в лечебни и здравни заведения. Допълнителните мерки, които се въвеждат със заповед на новия директор на врачанската здравна инспекция д-р Илиян Минчев, предвиждат маски за посетителите и потребителите на институциите, предоставящи социални услуги, и социалните заведения от резидентен тип за деца и възрастни.
Отново влиза в сила изискването за спазване на дистанция от метър и половина за участници в масови събития, освен ако не са от едно семейство. Работодателите трябва да въведат допълнителни мерки за дезинфекция и проветряване на помещенията, както и недопускане до работните места на хора със симптоми на остро респираторно заболяване. При възможност  се препоръчва въвеждането на дистанционна работа.

Въвежда се по-строг сутрешен контрол за симптоми на заболяване в детските и социалните заведения. Временните противоепидемични мерки са в сила до 20 август и могат да бъдат изменени при промяна в обстановката с разпространението на заболяването в област Враца, се уточнява в заповедта.

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция д-р Станимир Станков от 22 юли в област Стара Загора се въвеждат нови мерки срещу COVID-19. Заповедта е временна и е за периода до 22 август, съобщиха от пресцентъра на инспекцията.
Те предвиждат носене на защитна маска на лицето в лечебните заведения, аптеките, оптиките, градския транспорт на територията на област Стара Загора, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни. На обществени места на открито, където има струпване на хора, трябва да се спазва дистанция от метър и половина.

Дистанция трябва да се спазва и в административните сгради, предоставящи услуги на граждани, както и в търговските обекти, а на входа трябва да има дезинфектанти. Всекидневно ще се проверяват децата в детските заведения и възрастните в социалните домове, за да не бъдат допускани хора със симптоми на инфекцията или на други заразни болести, предвижда заповедта. Мерките могат да бъдат променени в зависимост от епидемичната обстановка.

Всички работодатели и органи по назначаване трябва да организират провеждането на противоепидемични мерки в работните помещения като редовно проветряване и дезинфекция и недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други).