0

Л екари пускат ваучери за преглед с намаление. Това показа проверка на „Телеграф“ в сайтовете за колективно пазаруване.

Сред тях има сайт, който е специализиран в офертите от здравния сектор. Над 1200 са публикуваните само в него промоции за консултации и прегледи при специалисти, образни и лабораторни изследвания, процедури и пакети в различни направления. Закупените ваучери за различните услуги пък са над три хиляди.

Консултация

На фона на инфлацията лекари масово преглеждат с отстъпки от 15-20 до над 40%. Преглед при пулмолог например излиза 50 лв. с ваучер. Толкова е и при офталмолог, ортопед и гастроентеролог. Консултация с уролог, която включва и ехография, излиза 60 лв. с отстъпката от 25%, а такава с хирург, отново с включена ехография, е 85 лв. За преглед от кардиолог с добавена ехокардиография трябва да заплатим 111 лв. с намалението. Пакет, който включва преглед при гинеколог, с ехография, цитонамазка и миктобиология, може да ни излезе с 45% по-евтино с ваучер за 85 лв. вместо реалната цена от 155 лв. Подобни оферти има от специалисти в цялата страна.

Верига

Освен отделни лекари промоции пускат цели лаборатории и болници. Така например верига лаборатории в София, Варна, Пловдив и Велико Търново предлагат пакети от хормонални изследвания с между 30 и 50 процента отстъпка. За 16 лв. с ваучер можем да проверим кръвна захар и инсулин, за 21 лв. пък можем да проверим функциите на щитовидната жлеза, а пълни кръвни изследвания излизат 25 лв. на промоция. Болниците пък залагат на образна диагностика. Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на зона по избор струва между 245 и 270 лв. с отстъпката, а ЯМР на цяло тяло излиза около 775 лв. С около 20% по-малко ще платим и за скенер, а рентгенова снимка на промоция излиза около 25-30 лв. според зоната.

4 лв. да ни измерят кръвното у дома

Предлагат се и услуги по домовете. За измерване на кръвна захар, кръвно налягане или сатурация до леглото на болния лабораториите искат само 4 лева. За да ни поставят подкожна инжекция у дома, трябва да платим 8 лв., за мускулна – 12 лв., а за венозна 24 лв. Толкова се плаща и за премахването на конци или поставянето на система. ЕКГ в домашни условия плюс разчитане от кардиолог пък излиза 200 лв. с ваучер. Същата е цената и на пакет „домашен личен лекар“ за период от 2 дни. Срещу това получаваме устройство, с което от разстояние лекар ще следи пулс, дишане, кръвно налягане, кислородна сатурация и телесна температура.