0

С илно смъртоносният птичи грип беше засечен в прясното мляко, алармира Световната здравна организация.

Експертите изразиха „голяма загриженост“ относно нарастващия брой случаи на заболяването при хората и добавиха, че вирусът изненадващо е бил открит в сурово мляко.

Д-р Джеръми Фарар, главен учен в СЗО, отбеляза, че птичият грип, наричан още H5N1, има „изключително висока“ смъртност сред заразените по света. „Голямата тревога, разбира се, е, че … [вирусът] сега се развива и развива способността да заразява хората. И най-важното, способността за преминаване от предаване от човек на човек“, предупреди Фарар.

В петък СЗО допълнително предупреди, че вирусът е открит в сурово мляко. Длъжностни лица казаха, че пиенето на пастьоризирано мляко - което се продава в хранителните магазини - все още е безопасно, но млекопроизводителите по света трябва да унищожават млякото от заразени крави, така че то не трябва да си проправя път във веригата за доставка на храни.

Има два вида птичи грип, проследяван от здравните власти - нископатогенен и високопатогенен, като вторият е по-опасен и има по-висока смъртност.