0

К онсумирането на няколко парчета шоколад пет пъти седмично може да намали риска от диабет тип 2. Важно е да се подчертае обаче, че става въпрос за черен, а не за млечен шоколад. Това предаде ДПА, цитирано от БТА.

Според учени връзката между консумацията на шоколад и риска от диабет тип 2 е „спорна“. Въпреки това те подчертават, че повечето предишни проучвания не са изследвали разликата между видовете шоколад - тъмен, млечен и бял. Те имат различно съдържание на какао, захар и мляко, което „може да повлияе на връзката с риска от диабет тип 2“, добавят изследователите.

За целите на проучването екипът използва данни от три дългосрочни проучвания в САЩ. Анализът се основава на въпросници, относно честотата на прием на шоколад, като първите датират отпреди около 25 години.  Така учените изследват връзката между диабет тип 2 и общата консумация на шоколад при 192 028 души и яденето на черен или млечен шоколад при 111 654 души.

В групата, в която е анализиран общият прием на шоколад, около 18 862 души са развили диабет тип 2, който се получава, когато организмът не използва правилно инсулина, което води до висока кръвна захар.

Изследователите установяват, че вероятността да се развие диабет тип 2 е с 10% по-малка при тези, които са консумирали 28,3 грама пет пъти седмично.

Приблизително 4771 души са развили диабет тип 2 във втората групата, която яде шоколад според вида му. Проучването сочи, че рискът от развиване на това заболяване при хората, които са консумирали черен шоколад пет пъти седмично, е бил

Изследователите смятат, че са необходими допълнителни проучвания, за да се потвърдят резултатите.