0

О ще 6 области са пред грипна епидемия, след като такава вече бе обявена в Бургас. Това показва справка в Информационната система за събиране и анализиране на данните за заболяемостта.

През изминалата седмица най-високи стойности са регистрирани в Габрово – 326 заразени на 10 000 души. На второ място е Ямбол с 267, а на трето Шумен с 253. С над 200 заболели на десет хиляди са още в Пазарджик, Силистра и Ловеч. За сравнение в този период средната заболяемост в страна е 125.

„Това са данни от последната седмица, но е възможно още утре да има промяна. Ситуацията е много динамична. Ако трябва да обобщим нещо по-характерно – епидемията започва малко по-рано, около седмица-две преди очакваното. Същото обаче наблюдавахме и в Западна Европа, Канада. Освен това, за разлика от други години, сега вълната започва от изток. В София нивата все още са далеч от епидемичните“, коментира на брифинг преди минути главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Що се отнася до мерките, той посочи, че няма да има нищо по-различно. В областите с обявена епидемия ще бъдат отложени планираните имунизации, детските и женски консултации, а свижданията в болниците ще бъдат забранени. Дали децата ще излизат в грипна ваканция или ще преминават към онлайн обучение обаче, се определя изцяло от МОН и Регионалните управления на образованието. „Тук ние не се намесваме. Зависи от възможностите, броя на болните деца, отсъствията и т.н“, обясни доц. Кунчев.

По-рано днес стана ясно, че на 9 януари е регистриран първи случай на грип "Б" у нас