0

З адава се критичен понеделник след смяната на часовото време. За това предупреди психиатърът д-р Веселин Герев. Отново играем със стрелките на часовника, този път с час назад, като се връщаме към астрономическото часово време. 

Статистика 

„Критични при този акт за хората са вечерните часове. Най-критичен като ден е понеделник, когато при ежедневните активности ще трябва да се синхронизираме час по-късно. Не е за пренебрегване фактът, че час по-рано ще е тъмно. Цикълът сън-бодърстване основно се управлява от светлината“, отбелязва психиатърът. Вечер по статистика се увеличават катастрофите, а в края на работния ден и трудовите злополуки. Затова бъдете внимателни, казва още той.

Хората от третата възраст, които вземат медикаменти трикратно дневно, е добре да започнат да ги приемат с десет минути по-рано всеки ден в седмицата преди смяната на часовото време. Така те ще са синхронизирани и няма да усетят стресово липсата на медикамент за хроничните заболявания, които лекуват. Нормално синхронизацията към астрономическото часово време е около седмица или пет работни дни.

Ефекти 

Специалистът вече 25 години наблюдава ефектите от превъртането на стрелките. По-опасно е преминаването от зимно към лятно часово време. В тези случаи в първите дни се увеличава броят на хората, които търсят спешна медицинска помощ, и това се потвърждава от световната статистика, казва специалистът. Пациентите стигат до спешното заради сърдечносъдови проблеми.

Причината е, че те започват да си вземат лекарствата час по-рано и фактически се получава една много голяма дупка, особено при хората, които са с трикратен прием на лекарства. Това се отнася за повечето сърдечноболни, страдащи от високо кръвно налягане и сърдечна недостатъчност. В тази група спадат и пациентите с ендокринни проблеми - болните от диабет, които си поставят три пъти инсулин. Проблемът засяга и хората с психични проблеми, които вземат няколко пъти на ден лекарства, било за успокоение или някакъв друг проблем. Получава се дупка от един час, която понякога е фатална за състоянието, обяснява още той.