0

Б елодробната болница  във Варна виси на косъм. Всеки момента може да бъде закрита..

Ако държавата не поеме отговорност за нея, финалът й е ясен.

Взето е решение документацията да бъде изпратена на здравното министерство с покана към министър Хинков да посети лично Варна, за да се запознае с проблема и вариантите за решаването му, информира БНТ.

До това предложение стигнаха участниците в работна среща при областния управител доцент Андрияна Андреева. Доц. д-р Христо Ганчев - управител на белодробната болница, съобщи, че задължения на болницата в момента са 190 000 лева, като има 18 лежащо болни.

Проф. д-р Силва Андонова от Университетската болница "Св. Марина" отхвърли варианта белодробната болница да се влее в инфекциозното отделение, за което има идеен проект за реконструкция, тъй като изискванията за лечение на туберкулоза ще изисква изработването на напълно нов проект.

Община Варна е осигурила за последните 10 години 4,5 млн. лева за покриване на задължения на болницата и представителите на общината заявиха, че тази практика не може да продължава. Основният проблем е, че базата, в която е настанена белодробната болница, е общинска, но дейността и финансирането ѝ са държавна отговорност.

Поради тази причина участниците в срещата предлагат държавата да завиши финансирането на белодробната болница, която обслужва пациенти от няколко области.

Като алтернатива Община Варна предлага закриването ѝ, за което има вече две решения на Общински съвет.

18-те пациенти, които се лекуват там, ще трябва да бъдат изпратени в специализирани здравни заведения от съседни райони, най-близкият от които е Бургас. Документите по казуса ще бъдат изпратени на здравния министър Хинов.