1

У величава се броят на липсващите лекарства у нас. За това алармира пред „Телеграф“ председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов.

По думите му броят на медикаментите, които е почти невъзможно да открием у нас, вече са 392. Те са по лекарско предписание. От тях 166 се изнасят зад граница.

„За останалите, които липсват, причините са различни - най-често производствени проблеми.  Има и други медикаменти, които пък са дефицитни и се намират трудно“, коментира Костов. Той уточни, че някои лекарства се изнасят навън заради по-високата цена, на която се търгуват зад граница. Сред тях са и почти всички видове инсулин. При 7 от тях у нас продължава да има проблем, заяви Костов.

Производители

„За част от спрените доставки на инсулин у нас има уведомление от  производителите. Така една от фирмите бе информирала, че за определен период ще има липси. Някои бяха до юли, а други са до ноември. Странното е, че излезе информация, че въпреки съобщението точно на тази фирма, че няма доставки, е имало наличности и са изнесени 22 800 опаковки инсулин“, каза Николай Костов. Според него това количество е достатъчно за нуждите на над 5000 души на месец, а потребяващите тези инсулини са 4000.

Проблем продължава да има при хумалог и оземпик. Оказа се, че вторият вид се използва от някои за отслабване и затова се предлага от фитнес инструктори на черно, и то на по-висока цена.

Система

„Системата, която трябва да предотврати износа, не работи както трябва. Има нужда от кардинална промяна, трябва да се променят формулите, по които се изчислява. В момента вкарва лекарството в забранителния списък, когато неговата наличност е по-малко от 65% от средно месечното потребление. Това е твърде малко, защото реално е запас за 20 дни. Този запас трябва да бъде вдигнат“, обясни още Костов.

Междувременно проверка на „Телеграф“ в сайта на столичната РЗИ показа, че все още липсват ваксини срещу дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус, инфлуенца тип Б и вирусен хепатит тип Б. Няма и ваксина против бяс.

Нито един заразен с COVID-19

Нито един нов случай на COVID-19 не е регистриран за последното денонощие у нас. Направени са общо 132 теста, сочат данните на Единния информационен портал. Няма и починали пациенти с коронавирус. До вчера в болница са 116 души с COVID-19, от които десетима са в интензивно отделение. В същото време са изписани трима. Новопостъпили в лечебно заведение няма. Не са поставени и ваксини срещу коронавируса, а общо от началото на ваксинационната кампания са сложени 4 613 377 дози.