0

Д ва нови, но изключително редки странични ефекта от ваксината срещу COVID-19 – неврологично разстройство и възпаление на гръбначния мозък – бяха открити от изследователи в най-голямото проучване за безопасност на ваксината до момента.

Изследването на повече от 99 милиона души от Австралия, Аржентина, Канада, Дания, Финландия, Франция, Нова Зеландия и Шотландия също потвърди колко редки са известните усложнения от ваксината, като изследователите потвърждават, че ползите от ваксините срещу COVID-19 все още „значително надвишават рискове”.

Изследователи, работещи като част от Глобалната мрежа за данни за ваксини, използваха деидентифицирани електронни здравни данни, за да сравнят честотата на 13 мозъчни, кръвни и сърдечни заболявания при хора, след като са получили ваксината на Pfizer, Moderna или AstraZeneca, с честотата, която би се очаквала за тези състояния в населението преди пандемията.

Проучването потвърди с висока степен на точност известните връзки между ваксините mRNA (Pfizer и Moderna) и редките странични ефекти на миокардит (възпаление на сърдечния мускул) и перикардит (подуване на тънката торбичка, покриваща сърцето). Той също така потвърди синдрома на Guillain-Barré (при който имунната система атакува нервите) и тромбозата на церебралните венозни синуси (вид кръвен съсирек в мозъка) като редки странични ефекти, свързани с ваксината AstraZeneca.

Но нов рядък страничен ефект, остър дисеминиран енцефаломиелит – възпаление и подуване на мозъка и гръбначния мозък – също беше идентифициран в анализа на данните като свързан с ваксината AstraZeneca. Констатациите бяха публикувани в международното списание Vaccine. В изданието е публикувано и австралийското проучване, което е установило, че данните се превеждат като изключително малък риск от остър дисеминиран енцефаломиелит от 0,78 случая за всеки милион дози и 1,82 случая за милион дози за напречен миелит.