0

Е кспериментална ваксина от компанията Gilead Sciences показа 100% ефективност за предотвратяване на ХИВ при жени.Медикаментът, прилаган на всеки шест месеца, се оказа по-ефективен от вече одобрените лекарства за превенция на ХИВ, приемани през устата. Във фаза III на изследването са участвали 2134 жени. Никоя от тях не показа влошаване на представянето. Дългодействащата инжекция се понася добре без сериозни странични ефекти, според Gilead.

„Липсата на инфекции при повече от 2000 жени е забележителен резултат“, каза Джо Арон, главен изследовател на клиничните изследвания за ХИВ в Университета на Северна Каролина в Чапъл Хил.

Приемането на ново лекарство може да помогне за премахване на дискриминацията, с която хората се сблъскват, когато приемат или притежават орални хапчета, отбелязва STAT-news.

По-рано регионалният директор за Европа на Световната здравна организация (СЗО) Ханс Клуге заяви, че Европа се е превърнала в региона с най-бързата епидемия от ХИВ в света, въпреки че там са налични всички инструменти за борба с болестта.

Клуге отбеляза, че хората се обръщат към лекарите твърде късно и „самата тенденция не се е променила от десет години“. В същото време, според него, благодарение на напредъка на медицината ХИВ се е превърнал в хронично заболяване като останалите.