0

У чени от Китай съобщиха, че са излекували диабета за първи път.

Пациентът, 59-годишен мъж, е претърпял трансплантация на стволови клетки през 2021 г. и не приема лекарства от 2022 г. Експерименталното лечение включва създаване на изкуствена версия на клетки, открити в панкреаса, които произвеждат инсулин и поддържат нивата на кръвната захар под контрол.

Мъжът е страдал от диабет тип 2 в продължение на 25 години и е загубил почти всички функции на тези клетки. Смята се, че има висок риск от смъртоносни усложнения, изискващи многократни инсулинови инжекции всеки ден, за да се предотврати изпадането му в диабетна кома.

Чрез имплантиране на нови, отгледани в лаборатория клетки, които могат да произвеждат инсулин, пациентът може да започне отново да произвежда собствен инсулин, предполагат изследователите. Това са наблюдавали лекарите при китайския пациент.

„Мисля, че това проучване представлява важен напредък в областта на клетъчната терапия за диабет“, каза Тимъти Кийфър, професор по клетъчни и физиологични науки в Университета на Британска Колумбия в Канада, който не е участвал в изследването, пред South China Morning.

Въпреки че това откритие е обнадеждаващо, все още има много неща, преди да бъде масово одобрено. Учените ще трябва да тестват своята терапия при повече пациенти.