0

"Четири пъти и половина са се увеличили случаите на варицела у нас в сравнение с миналата година. Това се обяснява с ограничаващите мерки срещу Covid-19. Варицелата може да се предотврати с ваксинация. По българския Здравен календар ваксината е препоръчителна". Това каза проф. Тодор Кантарджиев.

"За децата това заболяване не е много опасно, за възрастните хора, ако не са го преболедували, е по-опасно. При поява на първи мехурчета по кожата трябва да се обърнат към лекар", препоръча медикът.

Той уточни, че е нормално да се увеличават заболяванията, характирни за есенно-зимния сезон: "В двете години на пандемията от Covid-19 нормалните вируси и бактерии не се развиваха в общиството, затова колективният ни имунитет е по-нисък".

Проф. Кантарджиев съобщи за увеличаване и на случаите на скарлатина: "От пролетта насам случаите на скарлатина се увеличиха. Вече са 3 пъти повече в сравнение с миналата година". Скарлатината е бактериална инфекция, която се причинява от един микроорганизъм, който обикновено е по носовете и гърлата, и задължително се лекува с антибиотици, подчерта пред БНР професорът.

"До 10% от децата могат да са носители на този микроб в гърлото и в носа, който се установява с микробиологично изследване. Трябва да се вземе антибиотик, защото не е хубаво този микроб да стои в гърлото и в носа на детето. Този микроб най-често причинява ангина. Характерно е, че зачервеното гърло преминава без кашлица", обясни още проф. Кантарджиев.