0

Е вропейското бюро на Световната здравна организация (СЗО) посочи четирите продукта, които убиват средно по 2,7 милиона души в Европа всяка година.

Документът на организацията подчертава, че тютюнът, алкохолът, ултрапреработените храни и изкопаемите горива отнемат живота на 19 милиона души годишно по света, като 2,7 милиона от тях са на Стария континент. СЗО отбелязва, че производителите на такива продукти са се обединили в малък брой транснационални корпорации. Както се отбелязва в документа, това им е помогнало да повлияят на политическите и правни условия.

Организацията посочва, че тактиката на производителите на опасни продукти включва експлоатация на уязвими хора чрез маркетинг и невярно представяне на информация. Преди това СЗО призова за ограничаване на разпространението на електронни цигари в света. Организацията се обърна към националните правителства с молба да въведат подходящи разпоредби. Беше отбелязано, че около 5,3 милиарда души в света са наясно с опасностите от тютюнопушенето, но това не е достатъчно.