0

Б ългарка е приета във варненска болница след отслабване в Турция. Жената е развила ботулизъм и състоянието й е тежко, но вече е овладяно. Това обясни пред „Телеграф“ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. В началото на миналия месец Европейската агенция за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) алармира за 14 случая на ботулизъм в няколко държави. До края на март броят на пациентите достигна близо 90, като 53 от тях са в Турция, а 30 са в Германия. Двама заболели са открити в Швейцария, един във Франция и един в Австрия. „Пациентът в Австрия също е български гражданин. Един българин има и сред случаите в Турция“, каза доц. Кунчев. Така общият брой на нашенците, които са се подложили на манипулацията и са развили ботулизъм, е трима, но само един от тях се е върнал у нас.

Доза

Според информацията на ECDC всички случаи са имали медицински интервенции, насочени към подпомагане на загубата на тегло. Те са извършени през февруари и март в Турция. На заболелите е бил инжектиран ботулинов невротоксин (BoNT) за лечение на затлъстяване. „Става въпрос за две частни болници в Истанбул и Измир. Какво се е объркало, не мога да кажа. Дали дозата е прекалено голяма, дали начинът на приложение. Аз за първи път чух, че има такава методика да се бие в стомаха такъв ботулинов токсин, който на практика парализира дейността на червата, защото това е най-силната невроотрова”, каза още главният държавен здравен инспектор. По данни на експертите в Германия пациентите, лекувани там, са инжектирани с различни дози от ботулиновия невротоксин – между 1000 и 2500 единици.

Симптоми

Симптомите при заболелите варират от леки до тежки. Най-често включват слабост, умора, затруднено преглъщане и сухота в устата, както и замъглено зрение, двойно виждане и др. Европейската агенция съобщава, че сред хоспитализираните редица са били приети в интензивни отделения. Проверките на турските власти показват, че лицензираните продукти на BoNT са били прилагани не по предназначение за лечение на затлъстяване чрез интрагастрални инжекции. Вследствие на това дейността на съответните отделения на двете болници е спряна, а срещу замесените страни са започнати разследвания.