0

15-годишно момче е прието в спешно отделение, след като е припаднало в училището си. Преди да се срине Джейк Мелтън е имал замайване и гадене, а лекарите в даскалото са помислили, че е дрогиран. 

Причината за състоянието на непълнолетният англичанин е силна дехидратация, придружена с напълно черна урина. До нея се стига след препушване с вейп, съобщи The Sun.

Майката на момчето Мелони Стейпъл публикува във Facebook профила си текст, гласящ „никотиновите течности ще отнемат живота ви“.

Когато му прилошава в училище служител намира два вейпа в него. Те карат лекарите да вярват, че са били с упойващо вещество. Устройствата са изпратени за анализ. В тях не е намерен наркотик, а никотинова течност с аромат на мента. Изпаряването й се равнява на изпушването на 20 обикновени цигари.

Изследванията в болницата показват, че Джейк страда от екстремна дехидратация и е изложен на риск от увреждане на бъбреците.

Заради дехидратацията урината на момчето става напълно черна. 

Тинейджърът останал в безсъзнание повече от 30 часа. След като се събужда споделя, че цялото му тяло го боли. Момчето вече е изписано и си е вкъщи.

Известно е, че никотинът, присъстващ както във вейпове, така и в цигари, причинява дехидратация. Други вещества в устройствата, като пропилей гликол, също могат да влошат този ефект.