0

Г рипният щам „Виктория“, който масово върлува у нас, разболя половин България и затвори училищата в много области, показа справка на „Телеграф“.
Към момента в схватка с вируса са 13 области в страната. Това са Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Хасково, Смолян, София - област, Шумен и Ямбол. Мерки за борба с грипа се очакват от понеделник и в София град.

За да спре разпространението на болестта, школата в седем области в България затвориха врати. Към настоящия момент временно преустановяване на присъствения учебен процес е въведено в областите Пловдив, Варна, Бургас, Пазарджик, Ямбол, Перник и София-област.

Решение

Заради многото болни в Пловдив местните власти решиха междусрочната ваканция да бъде слята с още два дни грипна и така децата да не учат до 7 февруари включително. Решението е на кмета на града Костадин Димитров, който е уведомил областния управител Илия Зюмбилев, РЗИ и Регионалния инспекторат по образованието.
До вторник включително в грипна ваканция ще са и децата от област Бургас. Нa този етап там няма възможност за организиране на онлайн обучение поради висока заболеваемост сред педагогическите специалисти, отчитат здравните власти в морския град.

Призив

Същият ход предприе и кметът на Велико Търново Даниел Панов, който пуска учениците в грипна ваканция до вторник включително. "Благодаря ви, скъпи ученици, за клиповете в социалните мрежи, някои от които са доста атрактивни, за съобщенията и коментарите. Надявам се, че тази енергия и творческа креативност ще я запазите и доразвиете и в училищните занимания. Бъдете разумни - вирусите се разпространяват еднакво лесно както в училище, така и в заведенията и кафенетата", подчертава кметът. В останалите посочени области обучението е във виртуална среда. Яслите и детските градини продължават да работят, но при строг филтър.

Преди дни синдикатите от „Подкрепа“ поискаха удължаване на ваканцията между двата срока, но образователното министерство не е излязло с подобно решение.