0

М едицинските екипи, които ще използват хеликоптери за спешна медицинска помощ в страната, трябва да бъдат обучени до средата на април. Към момента се уточняват местата за домуване на машините, а самите обучения започват следващата седмица в специализирания център на Военномедицинска академия. Това обяви при посещението си в Бургас министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.  

“В момента уточняваме къде ще се намират площадките в цялата страна, където тези хеликоптери ще могат да се приземяват при нужда от транспортиране на пациенти по въздух. Уреждаме въпроса и с хангарите. По отношение на обучението – искам да благодаря на проф. Алексиев, ген. Мутафчийски, проф. Младенов, д-р Стоянов, които вече изработиха програмата за обучение на нашите медици. То започва следващата седмица. На 99,9% тези медици ще бъдат обучени до средата на месец април. Първоначално, преди началото на самото обучение, лекарите ще трябва преминат тестове, за да се види могат ли да летят. Целта на този екип, който създадохме под егидата на президента, е да бъдем готови с всичко – екипите от медици анестезиолози, сестри, хангари за хеликоптерите, площадки, координационен център в София, преди да бъдат доставени самите хеликоптери. Ние сме задължени и работим с ускорени темпове това да се случи преди месец май, за да може юни или юли, когато пристигнат първите два хеликоптера, ние да сме абсолютно готови“, каза д-р Меджидиев. 

По думите му, към момента тече подбор на специалистите. Първоначално, стана ясно от думите на здравния министър, това ще бъдат реаниматори и анестезиолози. 

„Ще започнем с тях, тъй като те имат най-високата експертиза. Самите болници, които ще бъдат с летателни площадки, също ще трябва да предложат висока експертиза – в тях трябва да има неонатология, неврохирургия, хирургия и прочее. Тоест, болницата трябва да отговаря на всички параметри, за да може да реагира в първия половин час при спешен случай“, каза още д-р Асен Меджидиев, цитиран от БТА.

Вариантите за хеликоптерна площадка, предложени от областния управител на Бургас проф. Мария Нейкова и кмета на Общината Димитър Николов, са три. До дни трябва да стане ясно къде точно ще се обособи мястото за кацане на въздушните линейки. 

„С кмета Николов уточнихме, че най-подходящо ще е тази площадка да е в близост до УМБАЛ Бургас. В момента оглеждаме местата. В понеделник с колегите в Министерство на отбраната и Министерство на транспорта ще обсъдим предложените места, за да се прецени кое от тях е подходящо“, допълни министърът на здравеопазването.