0

В американския щат Тексас човек е диагностициран с птичи грип - инфекция, свързана с наскоро открития вирус при млечни крави, предадоха осведомителните агенции, като цитираха здравните власти.

Пациентът е лекуван с антивирусно лекарство и единственият му симптом е зачервяване на очите, съобщиха здравните власти в Тексас. Служителите казват, че човекът е бил в контакт с крави, за които се предполага, че са били заразени. Здравните власти продължават да твърдят, че рискът от болестта за населението остава нисък, отбелязва Асошиейтед прес. 

Това е първият известен случай в света на човек, който се е заразил с този щам на птичия грип от бозайник, заявиха федералните здравни служители.

Въпреки това няма доказателства за разпространение на инфекцията между хората или пък за заразен човек в резултат на консумация на мляко или месо от добитък, казва д-р Нирав Шах, заместник-директор на Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ. Генетичните тестове не дават основание да се смята, че вирусът внезапно е започнал да се разпространява по-лесно или че причинява по-тежки заболявания, допълва той. Според Нирав Шах сегашните антивирусни лекарства все още действат.

Миналата седмица беше съобщено, че млечни крави в щатите Тексас и Канзас са заразени с птичи грип, а по-късно федерални земеделски служители потвърдиха инфекцията и при стадо в Мичиган, което наскоро е получило животни от Тексас. Нито една от стотиците засегнати крави не е умряла, отбеляза д-р Шах, цитиран от Асошиейтед прес.

От 2020 г.  вирусът на птичия грип се разпространява сред все повече животински видове - включително кучета, котки, скунксове, мечки, дори тюлени и морски свине, в десетки държави. 

Откриването на вируса при добитъка в САЩ обаче е "неочакван и проблематичен обрат", казва д-р Али Хан, бивш служител в Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ и настоящ декан на Колежа по обществено здраве към университета на Небраска.

За първи път този вариант на птичи грип е идентифициран като заплаха за хората по време на епидемия в Хонконг през 1997 г. По данни на Световната здравна организация през последните две десетилетия повече от 460 души са починали от заразяване с него, припомня Асошиейтед прес. 

По-голямата част от хора са се инфектирали директно от птиците, но учените са нащрек за всякакви признаци на разпространение. 
Представителите на тексаските власти не съобщават самоличността на новозаразения човек, нито пък дават подробности за причината, поради която е бил в контакт с кравите. 

От американските Центрове за контрол и профилактика на заболяванията не препоръчват да се изследват хора, които нямат симптоми. Приблизително дузина души в Тексас, които са имали симптоми, са били тествани във връзка с инфекциите при млечните крави, но само при един човек резултатите са били положителни, казва д-р Шах.

Това е едва втори случай, при който човек в САЩ е диагностициран с т. нар. вирус тип А H5N1. През 2022 г. затворник се разболял, докато по специална програма ликвидирал заразени птици в птицеферма в щата Колорадо. Единственият проявен от него симптом бил умора и той се е възстановил.