0

М едицинската бележка, която се изисква за посещение в ясла, детска градина или училище, засега няма да отпадне като изискване. Това отговориха от Министерството на здравеопазването на питане на „Телеграф“.

Темата повдигна в публичното пространство депутатът от „Продължаваме промяната“ Божидар Божанов. В пост във Фейсбук той написа, че бележката, която издава личният лекар, че детето е здраво, е безполезна, тъй като той просто удостоверява декларираното от родителя.

„От друга страна, нуждата от тази бележка прави опашки пред лекарските кабинети, където болни и здрави деца чакат заедно“, пише Божанов. Депутатът е отправил питане и към министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков дали бележката ще отпадне, като може да се замени с декларация от родителя, за да се премахне административната тежест.

Контрол

В отговор на „Телеграф“ от министерството заявиха, че изискването е част от провеждането на противоепидемичния контрол.

„Свалянето на епидемиологична анамнеза се осъществява чрез подробен разпит на родителя, като общопрактикуващият лекар извършва оценка и анализ на получената информация“, заявиха от министерството. От там допълват, че при разработването и надграждането на електронна здравна система ще се обсъди и възможността за издаване на медицински документи за посещение в учебно заведение по електронен път. От ведомството обаче уточняват, че подходът с предоставяне на декларация от родител за липса на контакт със заразно болен е въведен по време на извънредна епидемична обстановка, но е компромисен.

Нарушение

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов обясни, че издаването на документ без преглед и личен подпис е административно нарушение и води до прекратяване на договора със здравната каса, но и престъпление по НК за издаване на документ с невярно съдържание.

„Все пак детето трябва да се прегледа, да има и поставени ваксини. Издаването на такава бележка по електронен път няма да ни улесни. Тогава ще ни се звъни непрекъснато по телефона. Хората трябва да разберат, че електронно не означава дистанционно“, коментира той пред „Телеграф“.