0

М инистерството на здравеопазването (МЗ) създаде специализиран сайт за имунизациите в България, съобщиха от ведомството. Сайтът бе представен по време на семинар „Ваксини и ваксинопрофилактика“. 

„В българското общество се очертават пет клъстера в отношението към ваксините. Около 25% са твърдите привърженици на ваксините, около 20% са скептици, които могат да бъдат повлияни чрез целенасочени послания и едва около 12% са твърдите антиваксъри", заяви заместник-здравният министър доц. Михаил Околийски.

„Българският антиваксър с 15% представителност, вдига шум като за 115%. Нашето оръжие да се борим с това, за съжаление, не е науката. Решението дали да се ваксинираш е емоционално, а не рационално. Хората трябва да разберат, че ваксинацията е за тяхно добро – разберат ли го, те ще го направят“, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

За целите на новия сайт на МЗ е използвана платформата „Плюс мен“, която беше пусната по време на пандемията, за да предоставя информация за ваксините срещу COVID-19.

Актуализираният портал представя данни за задължителните и препоръчителни имунизации, всяко едно от заболяванията, срещу които са насочени ваксините, както и Националните програми за ваксинация, които се реализират в България. В сайта могат да бъдат намерени отговори на най-често задаваните въпроси и опровержение на най-разпространените митове, свързани с ваксините. 

На семинара бе представено и проучване на УНИЦЕФ по поръчка на Министерството на здравеопазването „Нагласи към прилагането на българския имунизационен календар при деца". Според резултатите 61% от родителите на деца до четири години, са в подкрепа на задължителните ваксини и биха поставили всички и дори допълнителни ваксини. По отношение на общопрактикуващите лекари, 83,7% от тях се обединяват около мнението, че ваксините от имунизационния календар на децата на възраст от нула до шест години трябва да останат задължителни. 

По време на семинара д-р Кремена Пармакова от Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол“ към МЗ обяви, че вече е започнало приложението на новата ваксина - Gardasil 9 по Националната програма за профилактика на рака на маточната шийка. Така момичета от 10 навършени до 13 години 11 месеца и 29 дни, могат да получат безплатно ваксина срещу човешки папилома вирус (HPV). За изграждане на ефективна защита е необходимо да се поставят две дози. Досега по Програмата се осигуряваха безплатно ваксините Gardasil. „Всяка трета жена в България между 14 и 55 г. е носителка на HPV инфекция", посочи д-р Пармакова и допълни, че най-сигурният начин за превенция срещу човешките папилома вируси, е ваксинацията. 

На форума стана ясно, че от сряда (27 септември) започва приложението на новата адаптирана ваксина срещу XBB-варианта на COVID-19, предаде БТА. В Регионалните здравни инспекции вече са разпределени 80 000 дози. Ваксините са предназначени за лица над 12 г., а през идната седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между шест месеца и единадесет години.

Д-р Радосвета Филипова от Дирекция „Опазване на общественото здраве и здравен контрол" към МЗ, заяви че по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., тази година е осигурено финансиране на 370 544 ваксини срещу грип. През следващите три години броят им постепенно ще се увеличава, като целта е през 2026 г. да бъде постигнат 35% обхват на целевата група.