0

У чениците от област Благоевград преминават на онлайн обучение за срок от една седмица от понеделник. Това реши Областният кризисен щаб за борба с коронавируса на днешното си заседание.

Въвежда се и вечерен час за децата под 18 години. Те няма да имат право да посещават обществени места и молове след 20 часа.

Мерките бяха взети на фона на растящата заболеваемост от коронавирус в областта. За последните 14 дни нивото е 2314 на 100 000 души.

Особено тревожна е картината сред децата, мотивира се д-р Веселка Мончева от РЗИ.

„Това е високата заболеваемост в детска възраст и педиатричните легла, които се изчерпват много бързо. Например в болницата в град Петрич няма нито едно свободно легло както и в болницата в Разлог“, обясни тя.

А със заповед на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев се увеличават леглата за лечение на COVID-19. Към момента заетите легла са 1150, от които 948 са за неусложнени случаи и 202 са заетите в интензивни отделения. Свободните легла са 728 на брой. 

От Столичната РЗИ посочват още, че поради големият брой лица, които искат да се свържат със здравната служба по електронен път, сървърите са блокирали в сряда преди обед. Това не повлиява карантинирането и декарантинирането в Националната система – то се извършва автоматично, посочват още от пресцентъра на СРЗИ.