0

П олски учени са установили ген, който според тях увеличава повече от два пъти риска от тежко прекарване на коронавируса - откритие, което се надяват да помогне на лекарите да идентифицират най-застрашените от болестта пациенти, предава Ройтерс.

Полски учени са установили ген, който според тях увеличава повече от два пъти риска от тежко прекарване на коронавируса - откритие, което се надяват да помогне на лекарите да идентифицират най-застрашените от болестта пациенти, предава Ройтерс.

Тъй като колебанието по отношение на ваксинацията е основен фактор за високата смъртност от коронавирус в Централна и Източна Европа, изследователите смятат, че посочването на хората с най-голям риск ще ги насърчи да се имунизират и ще им даде достъп до по-интензивно лечение в случай на зараза.

"След повече от година и половина работа успяхме да открием гена, отговорен за предразположението към тежко заболяване от коронавирус. Това означава, че в бъдеще ще можем да идентифицираме най-застрашените", заяви министърът на здравеопазването на Полша Адам Неджелски.

Изследователите от Медицинския университет в Бялисток са установили, че генът е четвъртият по важност фактор, определящ колко сериозно човек ще изкара вируса. Останалите три са възрастта, теглото и пола.

Генът се среща при около 14% от населението на Полша, при 8-9% от населението на Европа като цяло и при 27% от хората в Индия, коментира проф. Марчин Монюшко, който е отговарял за проекта.

Други проучвания също показват значението на генетичните фактори за това колко сериозно се развива Covid-19. През ноември британски учени съобщиха, че са идентифицирали версия на ген, която може да бъде свързана с двойно по-висок риск от белодробна недостатъчност от болестта.