0

В секи човек мечтае за бистър ум и добра памет. Само че много заболявания и начинът ни на живот с годините влошават функционирането на мозъка. Затова трябва да положим усилия, ако искаме мозъкът ни да работи добре за по-дълго време. Тук на помощ идват някои суперхрани, Ето кои са те:

Червени боровинки

Тази суперхрана е полезна за мозъка и като цяло - за подхранване на цялото тяло. Ползите от консумацията на червени боровинки помагат за предпазване и забавяне на дегенеративните заболявания, поразяващи мозъка, като например Алцхаймер. Освен това боровинките са мощен антиоксидант. 

Ядки

Те снабдяват тялото с минерали и витамини, сред които фосфор, магнезий, калий, витамини от групата В и витамин Е. Ядките са приятели на сърдечно-съдовата система, спомагайки процеса на транспортиране на важни хранителни вещества до всяка клетка и орган на тялото, тоест и до мозъка.

Авокадо

Авокадото е антиоксидант и предпазва от преждевременно остаряване на организма и влошаване на здравето. Съдържа омега-3 мастни киселини, които предпазват мозъка от преждевременно увреждане.

Домати

Доматите съдържат субстанция, наречена ликопен. Благодарение на антиоксидантните му свойства той е ефективен при превенцията на много заболявания. Става дума за сериозни здравословни състояния като рак и сърдечен удар.

Семена чиа

Семената чиа стимулират функциите на невроните и подобряват мозъчната активност. Смята се, че представляват най-добрият източник на омега-3 мастни киселини, който въобще може да бъде намерен в природата. Редовната консумация на чиа ще ви осигури добро здраве, ще ви предпази от проблеми, свързани със остаряването, и ще се грижи за това да поддържа функциите на тялото оптимално действащи.

Зехтин

Зехтинът е мощен антиоксидант. Консумацията му се препоръчва за профилактика срещу вредното въздействие на свободните радикали.
Знаете, че те са сред основните причини за възникването и развитието на заболявания, сред които и рак. Зехтинът съдържа здравословни мазнини, които защитават сърцето, поддържат оптимална циркулация на кръвта и захранват всички клетки в тялото, за да могат да функционират правилно.

Риба

Рибата е отличен източник на фосфор. Той е важен за мозъка, особено за подобряване на паметта. Когато ядете редовно риба, особено от вида сом, който е с високото съдържание на омега-3 мастни киселини, ще осигурите на мозъка и на сърцето си завидно здраве.

Зелен чай

Страхотен антиоксидант, който предпазва сърцето и мозъка от заболявания. Освен това спомага за запазването на добрата памет и предпазва от нарушения, причинени от напредването на възрастта, като защитава клетките. 

Какао

Редовният прием на какао ще ви осигури добро здраве. Причината е, че съдържа антиоксиданти, които предпазват от преждевременно остаряване на клетките. По този начин какаото пази сърцето здраво. Наличието на магнезий в състава му в големи дози говори за положителното му въздействие върху нервната система.

Броколи

Броколите съдържат вещества, които притежават способността да засилват паметта и да възвръщат здравето на мозъка. Освен това броколите се характеризират със свойства, които го правят задължителна част от ежедневното ви меню, ако искате да поддържате здраво сърцето си.

Ябълка

Когато ви е трудно да се съсредоточите, изяжте една ябълка. Богата е на аскорбинова киселина- витамин С. Този витамин е необходим за усвояването на желязото. Ще ви помогне да се съсредоточите върху работата си. Гроздето пък е богато на витамин B12. Също помага за съсредоточаването.

Леща

Лещата пък е богат източник на витамин В1, който допринася за нашата интелигентност и добрите рефлекси при спорта. 

Джънк фуд вреди на децата в училище

Така наречената бърза храна, известна още като фаст фуд или джънк фуд, вреди на здравето ни. Нещо повече - пагубна е за функционирането на мозъка. Затова и децата, които се хранят предимно навън и в менюто им присъстват най-вече бургери, пици, сандвичи, се справят по-лошо в училище. Според американски учени нездравословното хранене се отразява на напредъка им в различни предмети - четат по-трудно и изостават с математиката. Според експерта по хранене и диетика проф. Донка Байкова т.нар. джънк фуд са енергийни, но нямат хранителна стойност. В същото време мозъкът се нуждае от омега-3 мастни киселини, от биологично активни вещества и витамини. Наскоро дори бе развенчан митът, че умствената дейност изисква повече калории. Напротив - важен е съставът на храната, която консумираме. 

Захарта води до постоянен глад

Захарта може да създаде проблеми, особено когато се консумира в големи количества. Най-опасни са вредите й върху мозъка. Може да почувствате първите симптоми като постоянен глад за нещо сладко, но те могат да се развият до инсулинова резистентност и нарушена мозъчна функция.