0

О микрон най-вероятно ще изплува първо в София или Варна. Това обяви пред „Телеграф“ математикът от БАН проф. Николай Витанов.

„Общо 9 са областите, които следим по-внимателно, защото там моите „кучета“ лаят. Първата положителна проба най-вероятно вече е взета и чака да бъде обработена в Националния център по заразни и паразитни области. Аз съм изпратил там списъка с тези по-рискови области“, каза проф. Витанов. По думите му в топ четири са още Плевен и Русе. Според експерта новият вариант на коронавируса почти сигурно е у нас, а междувременно вече беше засечен и в Румъния.

Система

„Основните показатели, че Омикрон по всяка вероятност вече е в България, са, че базовото репродуктивно число не пада под 1, а броят на новозаразените не пада под 500“, уточни математикът. „Отново обаче подчертавам, че системата за ранно предупреждение на Витанов е резервна система. Основната система е на Националния център по заразни и паразитни болести. Когато те го детектират, тогава ще се смята, че се е появил в България. В момента с висока вероятно той вече е тук, но не се разпространява масово засега. Така ще остане до Нова година. След това през януари, около Ивановден ще започне ръст, но до края на първия месец от 2022 г. ще удържим. През февруари обаче правителството ще трябва да решава какво да прави и какви мерки да налага“, категоричен е проф. Витанов.

Цунами

Според него началото на петата вълна ще удари по-тежко джипитата. „Знаем до момента, че Омикрон минава по-леко, но заразява повече хора. Тези леки случаи ще търсят помощ именно при общопрактикуващите лекари и там в началото натоварването ще е най-голямо. Проблемът е, че новият вариант няма да даде достатъчно време на здравната система да се разтовари от четвъртата, Делта вълна, а ще има застъпване. Но всичко това ще го наблюдаваме догодина през февруари“, каза още проф. Витанов. Междувременно предупреждение направи и експертът по безопасност на ваксините д-р Аспарух Илиев, който е ръководител на лаборатория в Берн. „По 50 души продължават да си отиват на ден от ковид, а Омикрон вариантът всеки момент ще експлодира и в България. На никой не му пука, мерки не се спазват никакви. Цяла Европа се подготвя за цунамито Омикрон, ние сме железни и им се смеем“, написа във Фейсбук д-р Илиев.