0

„Бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун“, призова в профила си в социалната мрежа Facebook математикът проф. Николай Витанов.

Той уточни, че заетостта в болниците нараства бавно.

„Отдавна говоря, че ни се отваря възможност да ни се размине тоталният локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го направим, такова ще е“, коментира проф. Витанов.

Математикът поясни още, че имаме дифузно разпространение на вируса във всички области и ще продължи до края на месеца.

Омикронът е силно разпространен, но не във всички области, казва още той.

„Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за суперпожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така.

За мерките. Пак да кажа, как преценям аз ситуацията. Преценям я така. Знаете, че има поне 25% от населението, което е абсолютно твърдо срещу всякакви мерки, ваксини и т.н. Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се очаква да са много. Повечето хора го карат леко. Тогава основният критерий за налагане на мерки трябва да е друг. Според мен (доста отдавна съм ви го казал това) основният критерий при тази вълна трябва да е състоянието в болниците“, посочи още проф. Витанов.