0

"Огромната българска социална система минава през петата вълна, движейки се по зададената предварително траектория. Няма суперпожар, няма претоварени болници, няма тотален локдаун. Втората седмица от царстването на Омикрона започва неуспешно за него.  А тя е решаваща за битката. Ако не го изтървем тук и сега, ще грохне и вълната полека ще тръгне да си ходи", коментира в профила си в социалната мрежа Facebook.

По думите му в следващите дни новият вариант на коронавируса да достигне пика си.

„Трябва, но е спънат добре, както виждате. Не вярвах, че контролът на хаоса може да работи тъй добре в наши условия, но ето на, справяме се много добре”, каза още математикът.

„Полека наближава времето на трите пречупвания на вълната - пречупване на растежа на броя на новите случаи, пречупване на растежа на заетите легла в болниците и накрая - пречупване на високата смъртност. Насочваме се към пречупване номер 1”, написа още Витанов и уточни, че базовото репродуктивно число е 1.08 - доста под 1.3.



Математикът отчита, че системата е далеч от тотален локдаун.

"Локалните мерки пускат достатъчно кръв на Омикрона и той не може да подпали супержара. И тук се справяме отлично. Имаме няколко области, които трябва да се наблюдават по-внимателно, но това се прави", заключава той.